Gradinita particulara

Gradinita particulara

Gradinita particularaGradinita nu este un ciclu de invatamant obligatoriu, insa majoritatea parintilor aleg sa isi inscrie copiii aflati la varste prescolare intr-o institutie publica sau privata care desfasoara activitati specifice acestora.

Fie ca este vorba despre o gradinita publica sau despre o gradinita particulara, rolul acestei institutii este de a pregati copiii sa devina elevi. Mai mult decat atat, aceasta ajuta copiii mici sa isi dezvolte personalitatea in relatia cu sine insusi sau cu ceilalti in cadrul grupurilor si sa invete notiunile de baza (scris, citit) pe care si le va dezvolta ulterior in ciclul scolar.

Tot ce trebuie sa stiti despre o gradinita particulara

O gradinita privata se distinge de una publica prin costurile pe care le implica. Invatamantul este accesibil tuturor, fara a fi nevoie de plata unor sume de bani, iar acest lucru se datoreaza statului care acopera majoritatea cheltuielilor din institutiile de invatamant publice. Scolile private, inclusiv gradinitele care au programe incluse in cele ale scolilor din care fac parte, sunt accesibile numai celor care platesc si se impart in doua categorii: scoli/gradinite particulare care au contract cu statul si cele care nu se afla sub un contract de asociere cu statul. Cele care au semnat un contract de asociere obtin o subventie periodica (ajutor financiar) in schimbul unui control realizat de catre stat (acestea au si tarife mai accesibile), iar cele care se afla in afara unui contract de acest fel nu sunt subventionate si functioneaza pe baza taxelor de scolarizare impuse (acestea sunt, in consecinta, mai scumpe, iar accesul parintilor cu buget modest este mai dificil).

In majoritatea gradinitelor, dar mai ales in cele particulare, este posibila stabilirea timpului de scolarizare a copilului. In acest fel, copilul poate merge la gradinita doar dimineata sau doar in anumite zile ale saptamanii pentru a respecta nevoile fiziologice ale acestuia. Acest lucru trebuie discutat in prealabil cu conducerea gradinitei si cu educatorul pentru a nu fi afectat modul in care copilul va invata lucrurile si se va dezvolta.

Este importanta considerarea gradinitei drept o forma de scolarizare, ci nu o modalitate de a-ti lasa copilul in grija cuiva. Pentru acest lucru, este necesar ca ritmul de petrecere a timpului cu care a fost obisnuit copilul sa nu fie schimbat decat daca nu perturba ritmul sau de viata.

Varsta medie de inscriere a copilului la gradinita este in general de 3 ani. Pentru inscrierea copilului la o gradinita particulara, parintii trebuie sa se adreseze direct conducerii gradinitei respective. Pentru acest lucru, parintii ar putea merge direct la o intalnire cu acesta in cadrul careia se vor pune la punct detaliile amanuntite ale semnarii unui contract intre cele doua parti, precum si detaliile referitoare la activitatile desfasurate in cadrul programului sau, cum se practica din ce in ce mai des in ultima vreme, parintii pot trimite prin intermediul mijloacelor de comunicare o scrisoare de intentie in care isi motiveaza alegerea, insotita de documente specifice.

Ca si in cazul gradinitelor publice, inscrierea copiilor se realizeaza din toamna pana in primavara anului in care incep cursurile scolare, diferenta notabila constand in faptul ca locurile la aceste gradinite sunt limitate, deoarece conditiile oferite sunt considerate superioare celor de stat.